Tyskland
/
Mosel

Weingut Franzen

OM PRODUCENTEN

Viner från

Weingut Franzen

Om vinproducenten

Angelina och Kilian Franzen bor och odlar vin i den lilla byn Bremm i Terrassen- Mosel som ligger precis halvvägs mellan Bernkastel och Winningen. Här gör Mosel floden en tvär sväng och Bremer Calmont reser sig majestätiskt på den norra banken. När man möter paret tar det inte många minuter innan man känner av allvaret i deras unika historia, och det är inte svårt att bli berörd. Allting började i Bremmer Calmont, ett av Tysklands brantaste vingårdsägen där man ända sedan Romartiden odlat vin. Redan på den tiden hade Calmont rykte om sig att vara det bästa (och mest svårodlade läget) och hela den 2 km långa dalen har därför alltid bara varit planterad med enbart Riesling. Men brist på arbetskraft efter Andra Världskriget ledde till att området till slut stod övergivet och ända fram till slutet av 1980-talet var berget täckt av vilda rosor och rankor som växte fritt. Kilians pappa Ulrich Franzen, en man med stora ambitioner (och lite galenskap) gav sig den på och tog sig an uppdraget att väcka liv i Calmont. Ett projekt som skulle visa sig vara både tidskrävande och farligt. Kilian berättar att hans pappas vision var att återskapa vingården till vad det en gång var, ett toppläge för tysk Riesling av absolut högsta kvalitet. Efter flera års research hade han till slut lyckats lokalisera 112 olika ägare runt om i världen och ytterligare några år senare hade han köpt upp 5 hektar. Mitt i räddningsarbetet miste Ulrich tragiskt nog sitt liv i en vingårdsolycka…Kilian och hans blivande fru Angelina, som då fortfarande studerade återvände hem och beslöt, mitt i sorgen, att driva projektet vidare. Idag består egendomen av dryga 10ha fördelade på tre lägen, Bremmer Calmont, Neefer Frauenberg och Kloster Stuben. Rankorna är gamla, vissa 90 år. Jäsningen startar naturligt och blir klart när det blir klart. Ett vin tog två år på sig. Man är inte rädd för att vinerna ska genomgå malolaktisk jäsning och deras GG ligger länge på jästen och buteljeras sent. Allt detta bidrar till helt unika viner både till smak och karaktär. Det här är stora viner som kräver en hel del av sin vindrickare. Man känner verkligen historiens vingslag och det speglar sig i vinerna. Det är omöjligt att inte känna en stor ödmjukhet och respekt för människorna som klarar av att arbeta i de branta vingårdarna. Lägg namnet Franzen på minnet. Deras resa har bara börjat!