0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Marc Soyard, Domaine de la Cras

Under 2013 köpte staden Dijon en jordbruksfastighet om 160 ha som heter Domaine de la Cras vilken ligger precis utanför stadens gränser. Den tidigare ägaren har redan byggt en vingård och planterade 8 hektar vingårdar (5 ha röda och 3 ha vita) på mark som klassificeras Bourgogne AOC och med en möjlighet att plantera ytterligare 13 hektar. En öppen förfrågan hölls för att bestämma vem som skulle ta över vinframställningen -de primära kriterier var att vingårdarna måste brukas strikt ekologiskt, och vinnaren skulle vara en ung vinmakare utan några befintliga familjeodlingar, samt att vingården skulle hållas öppen för studiebesök åt allmänheten.
Marc Soyard blev den utvalde, han fick fritt spelrum på Domaine de la Cras, Där producerar och säljer han sina egna viner - under förutsättning att han betalar en årlig "hyra" av 2000 flaskor per år till staden Dijon. Marc Soyard kommer ursprungligen från en icke vinframställande familj ifrån Jura. Marc arbetade sex år på Domaine Bizot i Vosne Romanée, som chef för vingården och arbetade också i källaren med vinframställning i nära samarbete med Jean-Yves Bizot för att lära sig hela vinframställningen.

Marc har applicerat samma hands-off, naturfilosofi till Domaine de la Cras som han lärde sig hos Domaine Bizot. Alla vingårdar odlas ekologiskt och med vissa biodynamiska metoder. Beroende på årgång, de röda är delvis "single vineyard" eller vid bra årgångar är det 100 % "Single vineyard". Alla vinframställningen sker med naturlig jäst, och minimal tillsats av svavel. Lagring sker traditionellt i en blandning av nya och begagnade fat, med täta experiment av olika typer av trä i små mängder, inklusive traditionella ek från olika skogar, samt kastanj och akacia fat.

Den officiella benämning på Domaine de la Cras är Bourgogne AOC, men Domaine de la Cras är också den enda tillverkaren som får använda beteckningen Coteaux de Dijon. Domaine de la Cras producerar 4 röda och två vita viner. Den generiska AOC Bourgogne kommer från de lägre vingårdarna, medan cuvée "Cras" kommer från de brantare, bättre exponerade vingårdar och har en längre lagringstid.

Marc Soyard äger även två små lotter av Pinot Noir längre söderut i Cote d'Or - en vingård Bourgogne Rouge nära Ladoix som han namnger Hermaion och den andra lotten i Haute Côte de Nuits.

Nu får vi i Sverige njuta av de första årgångarna från denna Domaine som troligen kommer bli väldigt omtalad framöver.

Förutom vinframställning, har staden Dijon valt ut andra unga jordbrukare att köra andra projekt på de återstående 140 hektar av Domaine de la Cras

Marc Soyard Bourgogne Rouge Rött, Frankrike
Marc Soyard Bourgonge Blanc Vita, Frankrike
Marc Soyard Cras Blanc Vita, Frankrike
Marc Soyard Cras Rouge Rött, Frankrike
Marc Soyard Hautes Côtes de Nuits Rött, Frankrike
Marc Soyard Hërmaion Rött, Frankrike
Marc Soyard L'Equilibriste Rött, Frankrike
Marc Soyard Montre Cul Rött, Frankrike
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till Principium Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år