0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

Domaine de Sainte Marie, Jura

FAKTA DOMAINE DE SAINTE MARIE, JURA
Inbäddad bland gröna kullar och vita kossor hittar du vår nya producent Domaine de Sainte Marie. Egendomen ligger granne med kända Château Chalon, bara en timmes körning från Beaune i Bourgogne och drivs av pappa Bertrand, sonen Gaëtan och vinmakaren Nicolas Cottier. Familjen har totalt 13 hektar och odlar Savagnin, Chardonnay, Poulsard och Trousseau enligt biodynamiska principer. Husets signaturvin L´Ensamblage är en blandning av de tre förstnämnda och ett unikt vin.
Jura är Frankrikes minsta och kanske charmigaste vinregion som fått sitt namn efter Jurabergen som präglat appellationen. Annars är området kanske mest känt för sin goda ost Comté, och för sitt karaktäristiska gula vin, ”Vin Jaune”.
Vin Jaune är gjort på den lokala druvan Savagnin och lagras på gamla fat som inte fylls ända upp. När det lämnas plats för syre så bildas det ett täcke av jäst som skyddar vinet och ger det sin specifika nötiga smak. Vinet måste sedan ligga och bygga karaktär i minst 6 år enligt lag innan det får säljas. Den här tekniken har med tiden även blivit en stil som är signifikant med Jura.
Likt Bourgogne består jordmånen av mestadels kalk och märgel vilket ger mineralstinna vita och röda viner. Något som enligt oss är ett av kriterierna för ett gott vin!

L'Ensemblage Vita, Frankrike
Savagnin Vita, Frankrike
Savagnin Ouillé Vita, Frankrike
Trousseau Rött, Frankrike
Vin Jaune Vita, Frankrike
Cookies
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse.
Välkommen till Principium Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år