0
0:-
Produkt lagd i inköpslista
Inköpslista
Totalt (exkl moms):
0:-
Totalt (inkl moms):
0:-

BioWeingut Diwald

Hans och Paula Diwalds gård blev en "komplett" gård på 1960 talet. Vilket betyder att gården hade allt från jordbruksgrödor till djurhållning.
När Hans och Paula Diwald tog över gården 1972, började de att omstrukturera. De hade redan beslutat att korna måste lämna. Tyngdpunkten placerades sedan på sockerbetor och grisar. Grisarna fungerade inte som planerat, så de försvann de med och så blev det första gården i byn utan boskap. Alla undrade om detta skulle fungera. Det fanns nu 4 hektar vinodlingar och inga tecken på ekologiskt jordbruk i sikte.
Vingårdarna utvecklades inte i rätt riktning, trots den höga andelen konstgödsel. Kanske i själva verket på grund av dess användning. I början på 80 talet beslutade Diwalds att ändra all odling till ekologisk odling. En äventyrlig och svår uppgift. Plötsligt visste alla om detta och att det var en "idioti". "Det var som att ändra din religion, och många trodde att det hade något att göra med kommunismen." Hans minns idag.
På 80-talet, utan att veta om varandra började en handfull av vinodlare att börja producera ekologiskt och någonstans på vägen lyckats träffas och började utbyta erfarenheter. På den tiden ansågs ekologiskt vin friskt, oxidativt och sura. Dessa attribut kan lyckligtvis ändras genom mycket att prova sig fram med både gott och mindre gott resultat i kombination med kunskapsutbyte mellan vinodlarna. Trots viss framgång tvivlade många på ekologiska vinodlare men tiderna förändras och Hans Diwald är beundrad och respekterad för sitt pionjärarbete.
Saker och ting har förändrats sedan dess. Hans och Paula Diwald har gått i pension. Det finns inga fler sockerbetor eller någon form av åkerbruk längre. Vingårdarna har utökats från 4 hektar till 20 hektar. Martin Diwald, deras son, tog över vingården 2010 och revolutionen började på nytt.
Men inte utan en ordentlig utbildning och vissa besök på vingårdar utanför Österrike. Martin avslutade sin utbildning som vinmakare Klosterneuburg 2006 och hade sin första årgång på egen hand under samma år som Hans genomgick en operation. Martin säger nu att han förmodligen inte lärde sig så mycket i skolan under dessa två månader, men allt fungerade bra och det var också året då Martin började sin väg tillbaka till rötterna, - det skulle inte bara vara ekologiskt i vingården, utan få allt på nästa nivå. Han tar avstånd från industrialiseringen och ojämnheter, som äger rum internationellt. Ingen användning av utvald jäst, näringsämnen, enzymer och så vidare, utan snarare terroir drivna viner från de mest valda vingårdslägena.
Men varifrån kommer kunskapen ifrån?
Martin har arbetat i olika vingårdar, i Burgenland, Steiermark, i Rheingau liksom i Marlborough på Nya Zeeland. I Nya Zeeland arbetade Martin för Seresin. En av de bästa biodynamiska gårdar i Marlborough och han lärde känna båda sidor av myntet. En mycket jordnära vinframställning å ena sidan och en löjligt industrialiserade scen på den andra. Här insåg Martin att han inte vill vara en del av "storindustrin" och att ingen teknik kan ersätta en balanserad vingård. Sedan dess har Martin försöker producera sina viner som så rena och ärliga som möjligt med elegans som nummer ett mål.
Martin har en examen från Klosterneuburg School of Viticulture, har har en kandidatexamen i Export Management från IMC Krems och håller Diploma of WSET.
Paula och Hans arbetar fortfarande på vingård. Paula är den goda själen och förbereder alla dina beställningar. Hans sköter traktorn och njuter av att vara en bonde igen.
På Martins sida finns hans fru Ulli. Hon arbetar professionellt som psykolog och hjälper Martin vid provningar och evenemang. Att läsa om Martin och hans familjs vinarbete är en sak men bäst upplever man det genom att dricka Martins viner!

Weingut Diwald Grüner Veltliner Goldberg Vita, Österrike
Weingut Diwald Grüner Veltliner Grossriedenthal Vita, Österrike
Weingut Diwald Luft & Liebe Vita, Österrike
Weingut Diwald Riesling Eisenhut Vita, Österrike
Weingut Diwald Riesling Fuchsentanz Vita, Österrike
Weingut Diwald Riesling Goldberg Vita, Österrike
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse
Välkommen till Principium Sidan innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år. Jag har fyllt 25 år